Chemikálie v nealkoholických nápojích poškozuje mozek

Zveřejněno 04 února 2013 autorem FreePub

HFCS nás znepokojuje, je přidáván do zpracovaných potravin jako sladidlo a konzervant.

Užití kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy (HFCS – high fructose corn syrup) je dlouho spojováno se ztučněním jater, diabetem a obezitou, ale nová studie zkoumá následky na mozek. HFCS je levná ingredience, která se přidává do fast foodových jídel a šumivých nápojů a je šestkrát sladší než třtinový cukr.

Studie z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) zkoumala účinky HFCS na krysách, které mají chemii mozku podobnou jako člověk. Krysy byly trénovány v bludišti po dobu pěti dnů, než začala experimentální strava. Bludiště mělo jen jeden východ a obsahovalo vizuální značky, aby si krysy lépe zapamatovaly cestu. Krysy byly rozděleny do dvou skupin, obě dostávaly roztok HFCS, ale jedna z nich navíc dostávala omega-3 mastné kyseliny. Krysy byly v bludišti testovány po šesti týdnech.

Bylo zjištěno, že krysy s omega-3 mastnými kyselinami byly lepší v hledání cesty skrz bludiště, což znamená, že si pamatovaly trasu. Ale krysy, které dostávaly pouze HFCS měly značně zhoršenou schopnost nalézt trasu k východu z bludiště. Při bližším pohledu na mozkovou tkáň krys bylo zjištěno, že inzulín měl malé, nebo téměř žádné účinky na mozkové buňky u krys z HFCS skupiny. Autoři studie podezřívají, že konzumace vysokého množství HFCS by mohlo blokovat schopnost inzulínu regulovat to, jak mozkové buňky ukládají cukr jako zdroj energie pro myšlení.

Profesor Gomez-Pinilla řekl: „Mozkové buňky měly problém komunikovat mezi sebou, narušovalo to schopnost krys jasně myslet a vybavit si trasu, kterou se naučily před šesti týdny. HFCS nás znepokojuje, je přidáván do zpracovaných potravin jako sladidlo a konzervant. Nemluvíme o přírodní fruktóze v ovoci, které navíc obsahuje důležité antioxidanty.“

Omega-3 mastné kysely ochránily mozky krys před účinky HFCS, méně se jim zhoršila paměť. Protože mají krysy podobnou chemii mozku jako lidé, pak by bylo dobré konzumovat více omega-3 mastných kyselin v naší stravě. Dobrým a přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ořechy, semínka a ryby, jako je losos, makrela a sardinky. Navíc jsou na trhu potravinové doplňky.

Překlad článku Common ingredient in soft drinks causes damage to brain function
http://www.naturalnews.com/035889_HFCS_brain_function_soft_drinks.html

  • Vložit komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.