Před deseti roky dánský drůbeží průmysl dobrovolně upustil od používání antibiotik.
Antibiotika jsou používána lidmi a v zemědělském průmyslu, aby se rychle zdecimovaly bakterie a mikrobiální kultury, které můžou negativně ovlivnit zdraví. Jde však o zjednodušené řešení. Problémem jsou pak bakterie rezistentní vůči antibiotikům – můžou vzniknout jak použitím antibiotik u lidí, tak i u zvířat a pak se šíří. [zdroj]
Před deseti roky dánský drůbeží průmysl dobrovolně upustil od používání antibiotik. Vzhledem k tomu, že byly tyto chemické látky používané k rychlejšímu růstu zvířat, tak rozhodnutí zmátlo mnoho obchodně orientovaných pozorovatelů.
Jen dva roky poté dánský vepřový průmysl udělal stejné rozhodnutí. Zatímco dánská produkce drůbeže zůstává z velké části uvnitř hranic země, tak je Dánsko největším vývozcem vepřového masa na světě.
Dánsko tím neskončilo a pokračovalo ve změnách: Během příštích několika let díky přísným kontrolám a odstranění pobídek k použití snížilo používání antibiotik u velkých hospodářských zvířat o 60%. Průmysl očekával pád dánské produkce masa. Nikdy se to ale nestalo. Překvapivě se výroba zvýšila o 50%.
Profesor Frank M. Aarestrup, vedoucí Antimicrobial Resistance and Molecular Epidemiology Unit na Danish National Food Institute, věří, že jsou ostatní země schopny stejné změny. [zdroj]
Jiní ale věří, že je největší překážka v kultuře, protože Dánové vidí svět podle sebe.
Dánsko je malá země s farmáři, kteří vytvořili síť pro otevřenou komunikací a většina z nich je členem Danish Agriculture and Food Council. To v kombinaci s dánskými médii, která referovala o vědeckých zjištěných, umožnilo, že je metodologie zemědělství v souladu s vědou a se zemědělci.
Překlad článku Following Denmark’s example – Cleaning up the meat industry by monitoring antibiotic use
http://www.naturalnews.com/036378_Denmark_meat_industry_antibiotics.html