Rubriky | Svět

Vědec a bývalý zastánce GMO mluví o nebezpečí GMO

Zveřejněno 03 června 2013 autorem FreePub

Před 10 lety jsem odešel do důchodu jako vědecký pracovník v kanadském zemědělství.

Když jsem byl na výplatní listině, byl jsem vědec mého institutu, který měl na starost komunikovat s veřejností a ujišťovat ji, že jsou geneticky modifikované plodiny a potraviny bezpečné. Nicméně se objevuje rostoucí množství vědeckého výzkumu – většinou v Evropě a Rusku – které ukazuje, že strava obsahující geneticky modifikovanou kukuřici nebo sóju způsobuje vážné zdravotní problémy u laboratorních myší a potkanů.

Čtěte také:
– články na téma GMO na našem webu pod tagem [GMO]
– články na téma Monsanto na našem webu pod tagem [MONSANTO]

Bránil jsem stranu technologického postupu, vědy a pokroku.

Za posledních 10 let jsem změnil svůj postoj. Začal jsem se zajímat u studie publikované v Evropě, některé z nich pochází z renomovaných laboratoří a byly publikovány v prestižních vědeckých časopisech, které se ptají na vliv a bezpečnost potravinářského inženýrství.

Odmítám tvrzení biotechnologických korporací, že jejich modifikované plodiny mají větší výnosy, že potřebují méně pesticidů, že nemají vliv na životní prostředně a samozřejmě že jsou bezpečné ke konzumaci.

Existuje celá řada vědeckých studií, které byly pro Monsanto provedeny univerzitami v USA, Kanadě i v jiných státech. Většina těchto studií se zabývá výnosy modifikovaných plodin a samozřejmě shledávají GMO bezpečné pro životní prostředí a proto mají být bezpečné k jídlu.

Jednotlivci by měli být podporováni v tom, aby svá rozhodnutí o bezpečnosti potravin měli založená na vědeckých důkazech a osobní volbě, nikoliv na emocích nebo osobním názoru druhých.

Všichni bychom tyto studie měli brát vážně a požadovat po vládních agenturách, aby se nespoléhaly na studie, které platí biotechnologické korporace.

Bt kukuřice a sója jsou nyní všude v našem životním prostředí a jsou považovány za insekticidy. Ale jsou tyto insekticidní rostliny regulovány a byly jejich bílkoviny testování z hlediska bezpečnosti? Ne federálními agenturami, ani v Kanadě, ani v USA.

Neexistují dlouhodobé studie o požívání GMO v těchto zemích, aby se dokázala bezpečnost modifikované kukuřice a sóji. Vše co [zde v USA – poznámka překladatele] máme, jsou studie z Evropy a Ruska, které ukazují, že krysy krmené GMO předčasně umíraly.

Tyto studie ukazují, že jsou bílkoviny těchto rostlin jiné, než by měly být. Vložení genu do genomu s použitím technologie může mít za následek poškození bílkovin. Vědecká literatura je plná studií, které prokazují, že modifikovaná kukuřice a sója obsahují toxické nebo alergenní bílkoviny.

Genetické inženýrství je 40 let staré. Je založeno na naivním porozumění genomu na základě 70let staré hypotézy „jeden gen, jedna bílkovina“ – tedy že každý gen kóduje jednu bílkovinu. Projekt Lidský genom dokončený v roce 2002 ale ukázal, že je tato hypotéza nepravdivá.

Celé paradigma technologie genetického inženýrství je založeno na nedorozumění. Každý vědec se v dnešní době učí, že jakýkoliv gen může dát více než jednu bílkovin a že vložení genu do rostliny může potenciálně vytvořit škodlivé bílkoviny. Některé takové bílkoviny jsou samozřejmě alergenní nebo toxické.

Částečný překlad článku Former Pro-GMO Scientist Speaks Out On The Real Dangers of GMO’s
trueactivist.com/former-pro-gmo-scientist-speaks-out-on-the-real-dangers-of-genetically-engineered-food

Čtěte také:
– články na téma GMO na našem webu pod tagem [GMO]
– články na téma Monsanto na našem webu pod tagem [MONSANTO]

  • Vložit komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.