Otevřený dopis organizátorům Refufestu

Zveřejněno 08 června 2014 autorem FreePub

U syrského stánku na Refufestu byla místo vlajky Sýrie vlajka Syrské svobodné armády.

Vážený pane, Vážená paní,

navštívil jsem včera (tj. sedmého června 2014) vámi pořádaný festival Refufest a jsem velice nespokojen a pohoršen prezentací Syrského stánku. Obyvatelé stánku měli viditelně vyvěšenou jen a pouze vlajku Svobodné Syrské Armády, tedy vojenského uskupení, které se pokusilo o státní převrat, iniciovalo vznik občanské války a dnes se pokouší svrhnout demokraticky zvoleného prezidenta Bashara al-Assada. Bojuje rovněž bok po boku s teroristickými organizacemi působícími na území Sýrie a udržuje s nimi formální spojenectví. Něco takového shledávám zcela nepřijatelným a urážlivým.

Sám jsem jednoho z obyvatel stánku upozornil, že vlajka Sýrie vypadá jinak, ale bylo mi odpovězeno, že toto je ta správná vlajka, protože mezinárodně uznaná vlajka Syrské Arabské Republiky je prý symbolem čtyřicet let trvající diktatury.

Oficiální vlajka Syrské Arabské Republiky je mezinárodně uznanou vlajkou, a proto požaduji vysvětlení, z jakého důvodu byla u stánku viditelně prezentována vlajka Svobodné Syrské Armády?

Afghánistán nepřijel s modrým čtvercem a Pákistán se žlutým trojúhelníkem. Vaše pochybení zcela jistě zmátlo a ovlivnilo návštěvníky festivalu a osobně to shledávám velice hrubým pochybením, za které byste se měli veřejně na svých webových a Facebookových stránkách omluvit.

Obyvatelé stánku potom byli známí aktivisté, například z Facebookového projektu „Svobodu pro Sýrii“, přičemž je za tímto honosným názvem skryta podpora ozbrojených skupin snažících se s podporou mezinárodně uznaných teroristických organizací o násilné svržení vlády. Z druhé strany, z lidí, kteří podporují prezidenta Bashara al-Assada, nebyl u stánku přítomen nikdo. Ptám se vás – považujete takový přístup za správný a normální?

Jestliže jste byli festivalem na podporu ozbrojenců financovaných mnoha zeměmi světa, kteří se podílejí na pustošení Sýrie, neměli jste své poslání skrývat za festival pro uprchlíky, nýbrž změnit název na FSAfest.

Jak jsem zmínil již výše, považuji tuto vaši neodpustitelnou chybu za zcela ostudnou. Namísto oficiální vlajky Syrské Arabské Republiky vlála u stánku Sýrie vlajka vojenské organizace a namísto reprezentantů Syrského lidu s lidmi komunikovali názorově vyhranění aktivisté.

Velice se těším na vaši odpověď a očekávám, že podniknete veškeré kroky, abyste se za vzniklou situaci řádně omluvili a zajistili, aby se v budoucnu již neopakovala.

Fotografii vlajky vlající u stánku přikládám do přílohy.

S přáním hezkého dne,

Horký Viktor

• Vložit komentář

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.