Zelená poušť aneb Jakou cenu má palmový olej

Zveřejněno 02 dubna 2014 autorem FreePub

Setkali jste se již někdy s palmovým olejem? Určitě ano, aniž by jste to vůbec věděli.

V první řadě je potřeba si říci, kde se vůbec můžeme s palmovým olejem setkat. Samozřejmě se s ním setkáme v potravinářství… Ale počkat! V regálech s nápisem olej ho pravděpodobně nenaleznete. A my vám v tomto článku objasníme proč.

V čem je problém palmového oleje?

Problémů je zde hned několik. Palmový olej na rozdíl od dražšího slunečnicového či olivového způsobuje kornatění cév a další srdeční nemoci. Není to však zdaleka nejhorší problém. Další problémy se nacházejí v domovině mnoha druhů zvířat a rostlin v Indonésii na ostrově Borneo. Borneo je ostrov s neuvěřitelnou biodiverzitou a je to bohužel i místo, kde se ve velké míře pěstuje palmový olej. Kvůli plantážím se kácí velké plochy deštných pralesů, které jsou domovem například orangutanů nebo tygrů sumaterských, kterých ve volné přírodě žije okolo pouhých 400 kusů. Na ostrově Borneo se ovšem vyskytuje také spousta rostlinných druhů, které mizí z povrchu zemského. Společnosti produkující palmový olej velkou mírou přispívají k vyhlazování všech zvířat na Borneu. Hnutí Greenpeace odstartovalo masivní kampaň oslovující firmu P&G, aby přestali používat „špinavý“ palmový olej VIDEO ZDE (české titulky jsou obsaženy v přehrávači):

Odkaz na petici: dirtysecret.greenpeace.org. Zločinecké společnosti také kradou půdu domorodcům, pro které je zemědělství a rybolov často jedinou obživou. Taktéž všichni zaměstnanci pracující na palmových plantáží mají v popisu práce zabít každého orangutana, který se na plantážích objeví. Problém s velkým P, který se v budoucnu s jistotou projeví je nejspíše ten nejhorší. Palmy olejné produkují olej okolo 25 – 30 let. Po této době je půda vyčerpaná a nelze na ní již nic pěstovat, ani znovu zalesňovat. Ani místní obyvatelé již nebudou moci na své půdě nic pěstovat. Produkce levného palmového oleje má tedy neuvěřitelnou cenu. Dokument zelená poušť zde:

Jak můžeme my pomoci v záchraně Bornea, orangutanů a našeho zdraví?

V první řadě je potřeba požadovat od výrobců nahrazení škodlivého a „špinavého“ palmového oleje. Dále je pak dobré zjistit jestli právě potraviny, které tak rádi kupujeme, neobsahují palmový olej. Toto je ovšem často velmi těžké zjistit, protože naše zákony povolují uvádět ve složení pouze „rostlinný olej,“ tudíž spotřebitelé nedokážou přesně určit, zda-li výrobek obsahuje palmový olej, či nikoliv. Z toho důvodu bychom měli požadovat od našich zákonodárců zpřísnění zákonů týkajících se značení a složení potravin.

Kde se můžeme setkat s palmovým olejem?

S palmovým olejem se setkáme v kosmetických přípravcích jako jsou šampony, kondicionéry atd. Avšak, můžeme se s ním v hojné míře setkat také v potravinářství, kde se používá v předpřipravených potravinách, slané pečivo (brambůrky, tyčinky, …) a také v cukrovinkách (sušenky, trubičky, …) jak již však bylo řečeno, často výrobci používají k označení použitých olejů pouze frázi „obsahuje rostliný olej,“ což ovšem často poukazuje na to, že právě takovéto výrobky palmový olej obsahují. Dále pak se dá přítomnost palmového oleje poznat tak, že se na obalu objeví údaj „nasycené mastné kyseliny,“ které jsou pro naše tělo ve velkém množství škodlivý, a tento údaj poukazuje na použití palmového oleje (samozřejmě pokud je na obalu napsán již zmíněný údaj „Vyrobeno z rostlinného oleje“). Naopak nepřítomnost palmového oleje zjistíme tak, že sami výrobci se „chlubí“ používáním slunečnicového oleje, který je mnohem zdravější, než olej palmový. Takže se na obalech často objevuje logo „vyrobeno ze slunečnicového oleje,“ či „100% slunečnicový olej.“

Autorem je Zbyněk Klein.

  • Vložit komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.